Haarlem Voices

Agenda

MIS VAN FRANK MARTIN

ZONDAG 09-10-2022 | 15:30 – 17:30 uur 
Nieuwe Kerk Haarlem | Nieuwe Kerksplein 36 Haarlem

Programma:
– Mis van Frank Martin, double choeur a capella
– Due Composizioni Corali van Ildebrando Pizzetti
– delen uit ‘Huit Chansons Françaises’ van Francis Poulenc

Vijftien jaar na oprichting van het koor Haarlem Voices gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: de uitvoering van de Mis voor Dubbelkoor van Frank Martin. Dit topstuk uit de koormuziek, bijna een eeuw geleden gecomponeerd, is nog altijd zeer aantrekkelijk. Het stuk is tegelijkertijd meditatief en spannend, maakt knap gebruik van verschillende tonaliteiten en weet daardoor telkens weer zowel de uitvoerenden als de luisteraars in vervoering te brengen. Haarlem Voices, normaal gesproken een koor bestaande uit zestien zangers, is voor deze gelegenheid uitgebreid tot negentien zangers.

De dubbelkorige mis van Martin wordt in dit programma gevolgd door twee andere twintigste-eeuwse werken: Due Composizioni Corali van Ildebrando Pizzetti en 8 Chansons van Francis Poulenc. De twee composities van Pizzetti zijn ook vocale toppers. Gedichten van de Griekse dichteres Sappho (vertaald naar het Italiaans) heeft hij op muziek gezet die een en al schoonheid uitstraalt. Hoewel de tekst uit de Griekse oudheid komt, spreekt deze in moderne tijden juist erg aan: rituele gebruiken die het buitenleven en de natuur verheerlijken.

De Huit Chansons van Poulenc zijn geschreven na de Tweede Wereldoorlog en vormen een lichte tegenhanger in het programma. Anders dan de complexe harmonieën die men vaak van Poulenc kent, zijn deze liederen veel eenvoudiger. Poulenc gebruikt zeer oude melodieën en teksten over alledaagse liefdesperikelen om toegankelijke verhaaltjes te creëren.

Haarlem Voices staat onder leiding van dirigent Sarah Barrett. De toegang tot het concert (incl. programmaboekje plus drankje na afloop) bedraagt € 17,50 per persoon. Voor studenten en kinderen van 13 t/m 18 jaar € 12,50 en voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link.